De ce este importanta securitatea datelor pentru afacerea ta?

Peisajul amenințărilor în online se mișcă rapid și protecția datelor devine din ce în ce mai importantă. Nu numai companiile mari sunt ținta atacurilor cibernetice. În ultimii ani, studiile arată că aproximativ 50% din atacuri vizează întreprinderile mici și mijlocii. Cea mai preocupantă parte din această direcție este că securitatea tinde să fie adesea trecută cu vederea. Consecințele unor astfel de atacuri sunt de obicei fatale și, în comparație cu jucătorii mari de pe piață, companiile mici sunt mai puțin susceptibile să își revină de la ele.

În calitate de furnizor de găzduire web, înțelegem rolul nostru în securizarea site-urilor clienților noștri. Pe măsură ce luăm în serios securitatea, implementăm practici și tehnologii diverse pe serverele noastre.

Datele pe care compania dvs. le creează, colectează, stochează și schimbă sunt atuuri valoroase. Protejarea acestora de corupție și acces neautorizat de către persoane interne sau externe vă protejează compania de pierderi financiare, daune de reputație, dezintegrarea încrederii consumatorilor și eroziunea mărcii. În plus, reglementările guvernamentale și industriale în ceea ce privește securitatea datelor impun companiei dvs. să respecte și să mențină respectarea acestor reguli oriunde desfășurați activități.

Ce presupune securitatea datelor?

Termenul „securitatea datelor” se referă la setul de standarde și tehnologii pe care organizațiile și companiile le implementează pentru a colecta, stoca, crea, primi și transmite informații sensibile. Acestea includ modurile în care datele digitale sunt procesate și protejate împotriva corupției, atacurilor cibernetice, încălcării datelor și accesului neautorizat. Majoritatea companiilor colectează date la un moment dat, la un anumit nivel.

Pentru a vă proteja afacerea online de rele intenții, trebuie să implementați anumite standarde de securitate:

1.În primul rând, activați autentificarea în doi pași. Autentificarea cu doi factori (2FA) este o metodă de autentificare care impune utilizatorului să prezinte dovezi suplimentare pentru a avea acces la un site web sau la o aplicație.  Cele mai des întâlnite situații presupun primirea unui cod de securitate, care este trimis către o sursă externă. De exemplu, acesta ar putea fi un cont de e-mail, un număr de telefon sau un dispozitiv mobil. Ideea fundamentală a autentificării cu doi factori este de a vă proteja contul în cazul în care acreditările dvs. de conectare sunt compromise.

2.Criptați datele. Criptarea datelor este o metodă de securitate care codifică informații și necesită o cheie de criptare a utilizatorului pentru accesarea sau decriptarea datelor. Datele criptate, denumite și hipertext, apar într-un format necitit de om și sunt indescifrabile pentru o entitate care le accesează fără permisiunea necesară. SSL (Secure Socket Layer) este un protocol pentru stabilirea legăturilor autentificate și criptate între computerele din rețea.

Cea mai comună și mai cunoscută utilizare a unui certificat SSL este navigarea web sigură prin protocolul HTTPS. Un site web HTTPS configurat corespunzător include un certificat SSL care este emis de o autoritate de încredere. Utilizatorii care vizitează un site web HTTPS pot fi siguri de:

-Autenticitate. 

-Integritate.

-Criptare. Comunicațiile dintre client și server sunt criptate.

Datorită acestor proprietăți, SSL și HTTPS permit utilizatorilor să transmită în siguranță informații confidențiale, cum ar fi numerele cardurilor de credit, numerele de securitate socială și acreditările de conectare pe internet și să fie siguri că site-ul web la care le trimit este autentic. Cu un site web HTTP nesigur, aceste date sunt trimise ca text simplu, ușor accesibile oricărui ascultător cu acces la fluxul de date. În plus, utilizatorii acestor site-uri web neprotejate nu au nicio asigurare terță parte de încredere că site-ul pe care îl vizitează este ceea ce pretinde că este.

3.Păstrați-vă parolele în loc sigur. Incredibil e că 25% din parole pot fi sparte în doar 3 secunde. Adoptarea unei practici de securitate care impune expirarea și complexitatea parolei este o măsură de precauție rezistentă pe care ar trebui să o luați în considerare. Datele de conectare sunt adesea neglijate de mulți utilizatori, ceea ce duce la o găuri masive de securitate și la consecințe fatale. Majoritatea utilizatorilor tind să urmeze tiparul de a folosi nu numai parole slabe, ci de a folosi aceeași parolă pentru mai multe conturi. Aceasta, fără îndoială, este o practică de evitat. În cazul acesta, parola este ușor de spart și rezultatul va fi o pagubă imensă. Ar trebui să acordați mare importanță parolelor si să vă educați agajații să facă același lucru.

4. Monitorizați alertele în timp real

De obicei, companiile au nevoie de câteva luni (sau 206 de zile ) pentru a descoperi o spargere de date. Companiile află deseori despre încălcări prin intermediul clienților sau terților, nu de la propriile departamente IT. Prin monitorizarea activității datelor și a comportamentului suspect în timp real, puteți descoperi mai rapid încălcări ale securității care duc la distrugerea accidentală, pierderea, modificarea, divulgarea neautorizată sau accesul la datele personale.

5.Actualizați-vă software-ul

Dacă dețineți un computer, știți cât de des trebuie să actualizați software-ul pentru a-l menține fără probleme. Ar putea fi enervante, dar sunt necesare. Același lucru este valabil și pentru site-ul dvs. web. Asigurați-vă că aveți cea mai recentă versiune de software WordPress, plugin-uri, CMS și orice altceva care necesită o actualizare. În plus față de remedierea erorilor, actualizările software vin cu îmbunătățiri de securitate. Niciun software nu este perfect. Hackerii vor căuta întotdeauna modalități de a profita de vulnerabilitățile lor.

6.Limitați accesul utilizatorilor

95% din atacurile de securitate cibernetică sunt rezultatul unor erori umane. De aceea este atât de important să vă educați pe dvs. și angajații dvs. despre importanța securității cibernetice. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este de a limita numărul de oameni care pot comite o eroare. Nu toți angajații afacerii dvs. ar trebui să aibă acces la site-ul dvs. web.

7.Faceți backup-uri ale site-ului

Când vine vorba de securizarea site-ului dvs. web, ar trebui să vă pregătiți întotdeauna pentru cele mai rele. Evident, nu doriți niciodată să vă aflați într-o situație în care site-ul dvs. web este compromis. Dar, în cazul în care ceva nu merge bine, va fi mult mai ușor de recuperat continut/date și informații dacă aveți un backup.

Din păcate, spațiul online este plin de oameni cu intenții rele și sunt descoperite continuu mai multe vulnerabilități și amenințări de securitate. Deși nu puteți fi niciodată 100% protejat, este responsabilitatea dvs. să depuneți toate eforturile pentru a vă îmbunătăți securitatea cât mai mult posibil.

În acest articol v-am prezentat doar câteva măsuri, însă dacă nu ați luat nicio măsură pentru a vă securiza site-ul web până în ​​prezent, sunteți expus riscului în timp ce citiți aceste lucruri. Trebuie să acordați atenție securității în mod regulat și des pentru a vă menține site-ul în siguranță.

  • 0 utilizatori au considerat informația utilă
Răspunsul a fost util?

Articole similare

Importanța backup-ului automat pentru website-ul dvs

Oricine are un site web știe cât de important este să se asigure că acesta rămâne în funcțiune...

Update pluginuri WordPress

WordPress este una dintre cele mai folosite platforme de blogging la acest moment, este...

WordPress / Joomla brute force protection

Au reaparut din pacate atacurile la site-urile ce folosesc platforma WordPress sau Joomla, este...

Cele mai bune practici pentru securitatea parolei

Dacă sunteți vigilenți cu privire la securitatea online, aveți fără îndoială, o parolă diferită...

Importanta backup-ului si cat de des trebuie efectuat

Fie ca e vorba de fotografii, documente, fisiere video sau informatii confidentiale, datele...